tisdag 9 september 2008

Austrian Business Cycle Theory

Austrian Business Cycle Theory är väldigt i ropet just nu. Många anser att den förklarar den nuvarande situationen i usa. Om så är fallet kommer usa fortsätta falla, och sannolikt inte ens rensa ut aktuell bubbla innan nästa blåses upp. Bådar inte gott

Å andra sidan för Sverige bådar denna teori betydligt bättre. Räntan ha hållits hög och är för närvarande hög istället för att sänkas. Bubblan håller på att punkteras och aktiemarknaden är tämligen väljustrerad. Nuvarande räntenivå och turbulensen i usa kommer hålla kurserna pressade ett tag framöver, men rent fundamentalt är värderna förhållandevis bra. Möjligtvis kan detta t.om. betyda att kurserna stiger lite. Många företag handlas till p/e och p/s-värden som är extremt låga. SCA ligger nu på p/e 7.8 mot usa-börsens 25, NCC 4.3. Nu ska sägas att orderingång och vinster är på väg ner, men bägge dessa företag har tillgångar som överstiger värdet av aktierna (dvs även om vinsten raderas ut är det en bra affär). Rimliga p/e-värden på dessa företag är dubbla eller tredubbla, dvs vinsten kan halveras eller mer utan ytterligare korrektion behövs.

Nu återstår bara att se om börsfallet hittils räcker. I så fall blir det berg-och-dal-bana tills världen stabiliserats. Men det är svårt att se övergång i vare sig nedåtspiral eller uppåtspiral än.

Inga kommentarer: